ISPARTA / MERKEZ - Yedişehitler İlkokulu

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Mahallemizin  doğusunda Bahçelievler, güneyinde Bağlar ve Gülistan, batısında Zafer, kuzeyinde Fatih Mahalleleri vardır

10.09.1990 tarih ve 21462 sayılı Bakanlığımızın oluru ve İlköğretim olarak hizmet vermekte olan okulumuz; Yedişehitler Mahallesi ile Bahçelievler Mahallesini ayıran 110 Cadde_Hacılar Caddesinin 143. Cadde Ertokuş Caddesi ile kesiminin batı kısmında, Eski Kayı Yolu üzerinde bulunmaktadır.

Okul sahasının 3840 m2 si 05.08.1974 tarihinde 5000 m2 si 1987 yılında kamulaştırılmıştır. Okulumuz bahçesine 3 bina yapılmıştır.

1.Bina (A Blok); 23x15x6 boyutlarında yığma iki katlı ve 9 derslik olup 345 m2 alana kurulmuştur. 16.10.1975 tarihinde hizmete girmiştir

2.Bina (B Blok); 22,50x14,10x9 boyutlarında, kargas üç katlı ve 8 derslik olup, 329,75 m2 alana kurulmuştur. 1982-1983 Eğitim Öğretim Yılında hizmete girmiştir.

1983-1984 Öğretim Yılında Yedişehitler İlkokulu 1. Binasında müstakil olarak Yedişehitler Ortaokulu açılmıştır.

3. Bina (C Blok): Okul binaları ihtiyaca cevap veremez durumlara gelince 20 derslik olan 3. Bina (C Blok) 1989-1990 Öğretim yılının ikinci yarısında Ortaokul binası olarak açılmıştır.

2008 yılında öğrenci sayısının artması nedeniyle 1.ve 2.Binalar yıkılarak 24 derslik 720 öğrenci kapasite Osmanlı Mimari tarzında yeni bir bina daha yapılmıştır.

2014-2015 Eğitim Öğretim yılında   Osmanlı Mimari tarzında olan bina Yedişehitler Ortaokuluna tahsis edilmiş, 1990 yılında yapılan eski bina Yedişehitler İlkokuluna tahsis edilmiş olup 20 derslikle eğitim öğretime devam edilmektedir.

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında binamız güçlendirilmiş yangın merdiveni ve asansör eklenmiştir.

OKULUN BiRiMLERi ;

1 ARAÇ GEREÇ ODASI

1 ARŞİV

1 ANASINIFI

1 TESHİN MERKEZİ (Kalorifer)

4 TEMİZLİK ODASI

1 DEPO

14  WC VE LAVABO

B BİNA

KURULUŞ YILI              : 1990

YÜZÖLÇÜMÜ                : 413  X 4      = 1652 M2

16 SINIF, 1 MÜDÜR ODASI, 2 MD. YRD ODASI, 1 MEMUR ODASI, 1 ARŞİV, 1 HİZMETLİ ODASI,

1 KANTİN, , 7 WC VE LAVABO

ARSA

YÜZÖLÇÜMÜ                : 5965 M2

YERYÜZÜ SEKILLERI ;

Mahallemiz , bati - dogu yönünde yaklasik % 1 - 5 egimli , nispeten düz bir arazi üzerine kurulmustur. Bati bölümleri Gölcük Tepeleri ' nin alt eteklerine uyumlu bir sekilde hafif dalgali , doğu bölümleri daha düz bir görünüm arz eder. Mahallenin büyük bölümü düz arazi üzerine kuruludur.

YERLESME DURUMU ;

Yedisehitler mahallesi Isparta'nin en yeni yerlesme semtlerinden biridir. Halen planlamaya göre % 60 - 70 oraninda bir yapilasma gerçeklesmis olmakla birlikte 3000 dolayinda konut yapilmistir. Cadde ve sokak düzenlemesi planli bölümde % 90 oraninda ve oldukça iyi bir sekilde geçeklestirilmistir. Alt yapisi tamamlanmak üzeredir. Gecekondu Önleme Bölgesine yeni imar plani gelmis durumda olup , yeniden düzenlenecektir.

SOSYAL DURUMU ;

Mahallemizi , tamami Isparta merkezi disindan , çevre köy , ilçe ve illerden gelen halk olusturmustur. Basta ilimizin hemen tüm ilçe ve köylerinden olmak üzere, Dinar , Sandikli , Aglasun , Çay ilçelerinden , Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgelerinden gelen aileler gelip yerlesmislerdir.
Halkin genel yasantisi , yeni kasaba olmus köylerin tipini ve özelliklerini yansitiyor. Sehir hayatina intibak dönemi yasaniyor. Halkin Türk köylüsüne has misafirperverlik özelligi kaybolmamistir. Tamami Türk ve Müslüman olan halk ; dügün , Mevlit gibi toplanti ve törenlerde köylerden kalma görenek ve törelerini aynen korumaktadir.
Halkin is ve çalisma alanlari çok çesitlidir. Çesitli insaat islerinde çalisan isçi , usta , zanaatkar , esnaf , memur , serbest meslek vb. gibi...
Halkin % 30 u köyleriyle iliskilerini sürdürmekte , ekonomik bagini devam ettirmektedir.
Bahçelievler ile Yedisehitler arasinda 11. Cad. üzerinde Cuma günleri kurulan Pazar ekonomiye canlilik kazandirmistir.

MAHALLENIN ADI ;

" Yedisehitler " adi mahalleye izafi olarak verilmistir. Bu adin kaynagi söyledir ;
774 yilinda , Yakaören ( Lagus ) , Gelincik (Geresin ) Köyleri 'nin topraklarinda Abbasi Halifesi Harun Resit ' in ordusu Bizanslilarla savaslar yapmistir. Abbasi Ordusu ilk saldirida Isparta'ya ( Baris - Barita - Isbarita ) girmesine ragmen geri çekilmek zorunda kalmistir.
Bu savasta Abbasi Ordusu Türk ve Arap askerlerden olusmustur. Savasa katilan Selçuklu - Horasan Erleri'nden ( Bilge - Kahraman ) yedi mücahit kardes sehit olarak Isparta topraklarinda kalmislardir. Bu sehitler sehrimizin öteki mahallelerinde yatmakla birlikte , 1970 li yillarda kurulan mahallemize halkin istegiyle " Yedisehitler " adi verilmistir.

Mahallemize adini veren Sahit Erenler su ulu kisilerdir :
KESIKBAS GAZI ; Eski Tabakhane Çayboyu' nda ,
SERMET DEDE ; Sermet Mahallesinde ,
HU DEDE ; Doganci Mahallesinde ,
4. , 5. , 6. ve 7. Sehitlerin adlari bilinmemekte , Igneçi , Yenice , Karaagaç ve Pasaoglu Bahçesi altinda yatmaktadir.

Yayın: 14.12.2012 - Güncelleme: 03.10.2023 11:06 - Görüntülenme: 1386